Loisaida

Le Blog of Clem & Sven à Lower East Side, Nueva York, now continues à Zagreb, Hrvatska

Monday, May 21, 2007

Kil, det, smrt, zlo!

Pod jedan: Moja tjeskoba oko pisanja dr. radnje očituje se u konstantnom gomilanju knjiga koje treba pročitati i nezaustavljivom ispisivanju stranica relativno povezanih bilježaka, a sve u podsvjesnom nastojanju da odgodim Početak Pisanja Teksta. Odvratno. I dok tako šetam kroz police knjiga u fakultetskoj knjižnici, znam naletiti na najčudnije stvari. Danas sam recimo, tražeći neku knjigu o traumatskom realizmu, nabasao na Yu-Genocide, knjigu koju je napisao Ante Beljo 1995. Uzmem ja to u ruke, kao da vidim o kojem je sad genocidu riječ, i naravno radi se o Bleiburgu (koji, prema riječima autora, "još nije gotov"). Uvod nosi naslov "Croatian Holocaust," iako se u cijeloj knjizi *uopće* ne spominje sudbina Židova u NDH a kamoli postojanje konc-logora u toku 2. svj. rata--čista revizionistička svinjarija iz srca Tuđmanistana. Ulomci su, zašto da ne, dostupni onlajn na stranicama Hrvatskog informativnog centra (kojem je, ako se ne varam, Beljo jedan od osnivača).

Pod dva: nedavno je Clem dobila ponudu za posao od jedne prevodilačke agencije. Stvar u prijevodu zvuči otprilike ovako:

Tražimo izvorne govornike koji tečno govore engleski za privremeni posao 18-24 lipnja u [ime američke savezne države]. Prednost imaju lingvisti s iskustvom u radu s vojskom, te u vrednovanju jezične kompetencije kroz zadane scenarije i igranje uloga. Lingvisti će vrednovati jezičnu kompetenciju vojnika tako što će glumiti iračke zatvorenike [detainees].
Mjesto odvijanja posla: [ime vojne baze, ime savezne države, SAD]
Lingvist mora prebivati u: SAD-u.
Jezici: engleski > arapski, engleski > francuski, engleski > njemački, engleski > farsi.

Jedino ne piše da li prevoditelji dobivaju kakvu naknadu za pretrpljenu fizičku & duševno bol: jer šta ako se vojno osoblje, urlajući na prevoditeljicu na pidgin-arapskom, previše ufura u ulogu ispitivača? Prema vrlo dobro poznatom scenariju.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home