Loisaida

Le Blog of Clem & Sven à Lower East Side, Nueva York, now continues à Zagreb, Hrvatska

Tuesday, October 03, 2006

Ususret četvrtku

Diljem lijepih naših Sjedinjenih država spremaju se antivladini prosvjedi za četvrtak, peti deseti, točno u podne. U New Yorku se protestira negdje oko UN-a čini mi se. Idemo? Pa normalno da idemo.
Ovdje se trenutno mnogo velka frka digla oko novousvojenog zakona Military Comissions Act of 2006. Zakon u principu legalizira sva sranja koja su Bush & co. do sada radili, kao, "ilegalno": od zatvaranja ljudi bez suđenja i mogućnosti žalbe, pa do hapšenja i mučenja bilo koga tko im nije po volji. Čak se i inače (najblaže rečeno) oprezni New York Times zgraža, dok Amnesty International izjavljuje kako američki Kongres "daje zeleno svjetlo kršenju ljudskih prava u 'ratu protiv terorizma'". Detaljan članak o cijeloj situaciji, zajedno s živopisnim opisom parlamentarne diskusije/lakrdije možete naći ovdje -- isplati se potrošiti pola sata života i pročitati ovaj očajnički izvještaj o izdisaju jedne parlementarne demokracije...

Osim psihički te medijski, za četvrtak se spremamo i fizički i to šetnjama po Harlemu. Clem je stavila neke fotke iz susjedstva na novootvorenu flickr stranicu. Moja omiljena slika je ova, obratite posebno pažnju na totalno praznu zadnju gumu od kombija, šteta šta ne možete čuti fenomenalan zvuk koji je kanta proizvodila. (Usput se sjetim Jace i Bangavog i Pitanja Kuće-Kombija: jesu li ga kupili? Koliko je koštao? Koje je boje?)

I kao Pe Es jedna preporuka: Sapphic Slashers od Lise Duggan --- fenomenalna priča (kritičari bi rekli foucaultovska studija) o lezbijskom ubojstvu i tome kako senzacionalistički nabrijani mediji, pravosuđe i književnost zajednički sudjeluju u stvaranju jednog "rubnog" "identiteta". Za sve uzraste!

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

naravno. mogao sam i mislit da cete odmah zavrsiti na protestima! da li imas pasalicevu sliku? zadnji put kad si protestirao protiv americke politike (dakle, ne racuna francusku revoluciju) imao si pasalicevu sliku. btw., pasalic gradi elitno selo u istri, ali to znas buduci da pratis GI GI. & btw., jako me dojimila pretprethodna prica o Jugoliniji. (post-it: istraziti)

9:25 AM  
Blogger homosumo said...

hehe, drago mi je čut za yugolinear efekt, nekako sam sumnjao da bi ti mogao ispast ciljana publika :)
protest će ovaj put izgleda bit bez ivića. al nešto bi trebalo smislit u svakom slučaju (prijedlozi dobrodošli).

9:55 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kako je bilo na protestu, man? Sad se vjerojatno negdje ustajes ili za sat dva, ako ja dobro racunam vrijeme. Pocela je sezona muziciranja. To za
Pasalicevo selo je zastrasujuce. Al ovo, Jugolinija zvuci ko odlican okvir za neku pricu. Neki prebjezi u Europu upadaju u kompu s nekim Jugoslavenima na brodu, pa bla i tako to. Treba malo kopati, dobro kaze Kapetan.

1:11 PM  

Post a Comment

<< Home